Etapele tratamentului cu aparat dentar
Tratamentul cu aparat dentar poate părea descurajant și de lungă durată, dar nu trebuie să fie așa! În această postare pe blog, vom prezenta diferitele etape ale tratamentului cu aparat dentar, astfel încât să știți la ce să vă așteptați.
De asemenea, vă vom oferi câteva sfaturi pentru a face tratamentul ortodontic cât mai ușor și fără stres posibil. Continuați să citiți pentru a afla mai multe!
Vrem să ne asigurăm că primiți cea mai bună îngrijire posibilă, așa că, înainte de a începe tratamentul ortodontic, fiecare pacient trebuie să treacă printr-o serie de proceduri preliminare.
Ortodontul care supraveghează tratamentul trebuie să investigheze și să adune date specifice despre starea fiecărui pacient pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat, deoarece fiecare individ este unic și are condiții dentare diferite.
ETAPA 1: Diagnostic și Plan de tratament
Prima vizită în cabinetul medicului ortodont
Pentru a stabili un diagnostic inițial, ortodontul vă va pune întrebări despre starea actuală a dinților și va examina sănătatea lor generală. Acest lucru va ajuta la stabilirea dacă este necesar un tratament ortodontic și când ar fi cel mai bun moment pentru a-l începe.
Medicul vă va solicita examinări suplimentare, necesare pentru stabilirea planului de tratament:
- Radiografii dentare (OPT - radiografie generală a cavității bucale, teleradiografie de profil - radiografie a craniului pentru a evalua oasele maxilare și mandibulare, înclinația dentară, modele de creștere)
- Fotografii intraorale și extraorale ale situației inițiale a pacientului
- Alte investigații, gen CBCT, doar în cazuri speciale
A doua vizită
La a doua vizită la ortodont, acesta va lua și folosi amprentele dentare pentru a crea un model al dinților dumneavoastră. Ei fac acest lucru pentru a putea vedea mai în detaliu cum funcționează mușcătura dumneavoastră, ce formă are dintele și cât spațiu există pentru o aliniere corectă a arcadelor.
În funcție de cerințele dumneavoastră dentare, această matriță va servi drept fundație pentru aparatul dentar care va fi construit pe ea.
După ce investigăm și analizăm datele, vom avea o discuție în care vă vom informa cu privire la:
- diagnosticul medical rezultat
- planul de tratament potrivit în funcție de nevoilor dvs. (tipul de aparat dentar, tratamentele pregătitoare pentru montarea aparatului, extractii dentare necesare)
- modul de desfășurare al tratamentul – sugestii privind alimentația, recomandări de igienă orală, purtarea anumitor accesorii ale aparatului dentar
- durata medie a tratamentului, precum și posibilele riscuri care ar putea apărea în timpul procesului
- costul tratamentului în funcție de tipul de aparat ales
A treia vizită
A treia ședință este cea în care se ajustează aparatul pe dinții pacientului, așa cum am mai spus, iar la final i se vor da sfaturi cu privire la ce poate și ce nu poate mânca, instrucțiuni de igienă dentară și multe altele. Ședința pentru inserarea aparatului dentar fix poate dura până la 60 de minute.
Vestea bună este că, aplicarea propriu-zisă a aparatului dentar nu doare deloc!
ETAPA 2: Desfășurarea planului de tratament
Activarea regulată a aparatului dentar
Ortodontul trebuie să monitorizeze în mod regulat evoluția tratamentului și a aparatului dentar, motiv pentru care aceste vizite sunt esențiale. Activarea aparatului înseamnă adăugarea de noi forțe asupra acestuia, astfel încât să producă mișcări în direcția corectă, spre obiectivul dorit.
Dacă doriți să terminați tratamentul la timp, atunci respectarea acestui program de vizite este esențială.
Sfatul medicilor noștri ortodonți din cadrul clinicii Dr. Katta din Craiova este să vă respectați cu strictețe programările lunare pentru verificarea aparatului dentar, să vă formați o igienă dentară riguroasă și să evitați pe cât posibil alimentele dure sau rosul produselor nealimentare pentru a reuși să obțineți rezultatul mult visat într-un timp cât mai scurt.
Lasă-ne un comentariu