Ghid pentru părinți: Are copilul meu nevoie de aparat dentar?
Este o întrebare cu care toți părinții se confruntă în cele din urmă - oare are nevoie copilul meu de aparat dentar? Răspunsul nu este întotdeauna alb-negru și depinde de o varietate de factori.
În această postare de pe blog, vom discuta despre diferitele semne care arată dacă prichindelul dumneavoastră ar putea avea nevoie de aparat dentar, precum și despre momentul cel mai potrivit pentru a începe tratamentul. Sperăm că aceste informații vă vor ajuta să luați cea mai bună decizie pentru familia dumneavoastră!
Primul lucru pe care trebuie să îl luați în considerare este dezvoltarea dentară a copilului dumneavoastră. Dacă dinții lor nu se dezvoltă corect, ar putea avea carii, boli ale gingiilor și alte probleme care pot duce la dureri de gât și de cap sau probleme digestive.
Toate problemele enumerate mai sus pot fi corectate sau eliminate cu ajutorul tratamentului cu aparat dentar, într-o perioadă relativ scurtă de timp.
La o primă întâlnire cu cei mici, stomatologii analizează:
- gradul de dezvoltare al maxilarului;
- prezența unor obiceiuri vicioase, cum ar fi suptul degetului mare (poate afecta creșterea normală a dinților și a oaselor), muşcarea buzei, respirația pe gură etc;
- modul în care se produce înlocuirea dinților de lapte, astfel încât procesul de erupție al dinților permanenți să se desfășoare în poziții favorabile de la început;
- depistează precoce factorii care influențează negativ evoluția dinților și a arcadelor.
Tratamentele cu aparat dentar pot ajuta cu următoarele probleme dentare:
- poziționarea anormală și incomodă a dinților;
- erorile de aliniere;
- înghesuirile dentare;
- spațierile dentare;
- asimetriile dentare;
- problemele de ocluzie (de mușcătură) și masticație incorectă;
- de asemenea, tratamentul ortodontic se aplică pentru pregătirea pacientului în vederea unui tratament chirurgical, de implantologie sau protetică.
Deși unele probleme ortodontice sunt mai greu de observat decât altele, toți dinții pot avea probleme de mușcătură - chiar și cei care arată sănătos. Prin urmare, părinții ar putea să nu-și dea seama că, în unele cazuri, copilul lor are nevoie de tratament ortodontic. De fapt, 50% dintre adolescenții din România au nevoie de acest tip de îngrijire în prezent.
Iată câteva dintre cele mai frecvente semne care indică faptul că aparatul dentar este soluția pentru copilul tău:
- schimbarea târzie a dinților primari;
- probleme cu masticația;
- respirația orală defectuasă;
- suptul de deget sau al altor obiecte;
- dinți înghesuiți sau nealiniați;
- maxilarul inferior și cel superior nu sunt aliniate corect;
- mușcarea involuntară a obrajilor;
- dinți ieșiți în față;
- discrepanța dintre dinții de pe cele două arcade dentare;
- un aspect facial nearmonios;
- scrâșnirea dinților.
Identificarea timpurie a factorilor care ar putea avea o influență negativă asupra dezvoltării dentare a copiilor este esențială. Tratamentul cu aparat dentar este conceput pentru a remedia anomaliile dento-maxilare cât mai curând posibil, în mod ideal încă de la început.
Copiii ar trebui să efectueze primul control ortodontic în jurul vârstei de 6 sau 7 ani, deoarece acesta este momentul în care problemele sunt cel mai ușor de detectat și de rezolvat. Prin depistarea acestor probleme din timp, pot fi evitate probleme grave sau chiar ireparabile.
Pentru și mai multe sfaturi, vă invităm să programați o vizită în clinica stomatologică Dr. Katta, acolo unde medicii noștri ortodonți de excepție vă vor ajuta să înțelegeți rolul aparatului dentar în dezvoltarea normală și armonioasă a zâmbetului copilului dvs.
Lasă-ne un comentariu